Eind 2013 is de nieuwe onderwijslocatie van het Alfa-college op het Europapark in Groningen (naast de Euroborg) officieel geopend. Grontmij heeft het complete installatieadvies voor dit uiterst flexibel en duurzaam gebouw verzorgd. Hierbij is een installatieconcept geleverd die voldoet aan een hoge mate van flexibiliteit en energiezuinigheid. 

Een uniek verlichtingsconcept

De toegevoegde waarde van het installatieconcept uit zich onder andere in de binnenverlichting. De combinatie van LED-plafondpanelen, energiezuinige TL verlichting en LED-plafondspots, het aansturen op basis van aanwezigheid, daglicht en afstandbediening is hierin uniek en energiezuinig in optima forma. Daarnaast zijn alle wanden in het gebouw demontabel waardoor ruimtes snel veranderd kunnen worden. Grontmij heeft het installatieconcept zo ontworpen dat ook de verlichting hierin flexibel is. Hierbij wordt gebruik gemaakt van DALI lichtregelsysteem (Digital Addressable Lighting Interface), elk verlichtingspunt heeft als ware een eigen IP-adres waardoor individuele aansturing mogelijk is. 

Het duurzame pand van het Alfa-college groen uitgelicht (bron: Twitter) Het duurzame pand van het Alfa-college groen uitgelicht (bron: Twitter)

Het grote energiebesparingsgeheim

De grootste energiebesparing wordt gerealiseerd door de aangelegde bronnen voor de warmte-koudeopslag op ruim 100 meter diepte. De warmte die in de zomer volop aanwezig is, wordt onder de grond opgeslagen en dient als bron voor de verwarming in de winter. Door toepassing van warmte-koudeopslagde zijn radiatoren of energieverslindende airco’s niet te vinden in het pand. De ventilatie wordt verzorgd door luchtbehandelingkasten voorzien van hoogrendement warmteterugwinwielen.

Alle inspanningen hebben uiteindelijk geleid tot de toekenning van het mooie Energielabel A+. 

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Vincent Martijn, Teamleider Installatietechnologie Noord
T +31 6 533 361 82
Stuur Vincent Martijn een email

of

Ted Reinders, Commercieel Projectmanager

T +31 6 109 637 52
Stuur Ted Reinders een email

Meer nieuws